The Victorian terrace is a landmark of British architecture and they allow for a lot of flexibility when it comes to making it your own. From glass box extensions, to remodelled family kitchens, open-plan renovations, and modernised interiors and exteriors, take a look at this gallery of nine creative approaches to a Victorian terrace transformation.


Modern extension to a Victorian terrace home

Clarissa and Karim Mallem needed more light in their Wimbledon home (above), but in a Victorian terrace where the living room had no windows, this was going to be hard to achieve. They wanted the garden to be the focal point for the house and the solution was a new five-metre extension, to replace the out-of-date existing one.

Both Clarissa and Karim work full time, so they knew they were going to need an architect and project manager to oversee the work. This job fell to Joanna Coleman of Mustard Architects.


 Creative Victorian terrace renovation

Hannah Wright and Jonathan Emmins found their perfect home on the very same weekend that they found out Hannah was pregnant. Not only did they have to add their own mark, but they also had to create a space that would evolve into a family home.

The bottom floor went from being enclosed, to becoming a vast 700 square foot living space with the help of an extension. Then a rear patio area was used to integrate the home with the garden.

creative victorian terrace conversion

Hannah and Jonathan came into the project with very different styles. Jonathan likes sleek and modern, whilst Hannah liked the traditional Victorian features. The couple struck the perfect balance and created a home with a mix of both.


Redesigning a Victorian terraced home

Julia and Carl Moss decided that they wanted to swap their busy lifestyle in Shoreditch for a quieter life in Stoke Newington. They lived in their new home for a year, testing out the uses of different rooms and moving furniture around, before jumping into the renovation.

redesigned victorian terrace home

When they brought in their architect, they were shown that they didn’t need to convert the loft to create extra space. The existing space simply needed to be redesigned so that they could make the most out of it.


Stylish terraced family home extension

Fi Duke and Paul Briggs bought their three bedroom Victorian house in Chelmsford with the vision that it could one day be extended into the loft and out to the side. As their two children grew older, they didn’t need to move into a new home — the space was already there to be used.

The couple worked through the most pressing renovation tasks first; replacing the roof, adding more energy efficient windows; and starting from scratch with the plumbing.

victorian terrace kitchen diner extension

A year into the project the couple used a local architect and extended out into their Victorian side return to create a large open-plan kitchen-diner and entertaining space.


Extending a Victorian terrace house

Corina Papadopoulou and husband, Franco Ofili found that they, and their two children, were outgrowing their home in Kensal Rise. They found a property with more room in the same area, where Carona’s children’s boutique is based.

The house had already been stripped of its original features, so the couple ripped out the dated fittings and started with a blank canvas. They wanted the home to flow, so the kitchen-diner leads into the garden almost seamlessly.

victorian terrace yellow kitchen extention

Claridge Architects came on board to draw up the 10m² plans for their new extension and, with a lot of experience working with Victorian terraced houses, were quick to realise Corina and Franco’s vision.


Victorian house extended up and out

Matt Newman and Michelle Cox found the perfect house in London, at a reasonable price for a young couple. Four years later with a child on the way, they didn’t want to give up on the house in their dream location. Instead of moving, they chose to improve, creating a family home in the perfect place.

Martin Swatton was their chosen architect, helping them create more floor space by knocking through to the side return passage and extending three metres into the garden. This created a kitchen-diner for the family with glazed bi-fold doors leading into the garden.

victorian terrace modern extention rear view

A vaulted ceiling and full-height glazing enhance the sense of space in the extension. Large skylights maximise the natural light in the room, and their use of bare brick and timber flooring stop the room from feeling cold or clinical.


Family kitchen extension updated

Kelly and Darren’s home had a lot of potential to be the perfect family home. It had been extended by the previous owners, so the footprint was already a good size. However, the layout was not quite what the couple wanted.

victorian terrace conversion glass sloped roof

After living in the property for five years and completing work on the bathroom and garden, it was time for the couple to tackle their kitchen redesign. With help from local designer Liz Biagini, they have transformed the existing extension to create a bright and airy kitchen-diner.


Glass roof kitchen extension

Lara and Andrew Dearman were frustrated with the long, dated uPVC conservatory side return on their home. It was cramped and could only really function as a storage area.

They called in Martin Swatton to help them reorganise their layout and create an open-plan kitchen-diner. The glazed doors at the back of the home and the glazed roof running alongside the kitchen flood the room with light. Pared back Scandinavian style has helped create the impression of a huge amount of space.

victorian terrace kitchen open plan terrace

Glass box kitchen extension

As soon as Maly and Nick moved into their home, they started exploring how to bring in more light and improve the downstairs space. The disjointed layout often led to them to being in separate rooms, so they planned to knock through a wall and modernise the kitchen.

Architect Ben Holland came on board and helped them with the redesign. He said, ‘You can either make it a lovely house, or a house with wow-factor’. They realised that their original idea of simply knocking down the wall between the spaces wasn’t taking the redesign far enough. So, after talking it through with Ben, they decided to open up the layout and put in an island unit to bring the space together.

ryh victorian terrace kitchen

Although the new layout hasn’t added to the footprint of the house, the extra light makes it feel more spacious and sociable inside. Wood-effect vinyl flooring leads out to the new patio, and the builders designed and made the shelving.

Sponsors