Set in a 19th century barn conversion in Surrey, this kitchen project has transformed a dark kitchen into a sophisticated cooking and dining space.

The project, designed and installed by The Kitchen People in Lindfield, proved a challenge. The kitchen space is very long and narrow with a pitched roof and exposed beams.

It was important for the new design to be in keeping with the character of the property, and to compliment the beautiful architectural features.

The finished scheme features a calm colour palette and simple Shaker-style units, part of the 1909 range from The Kitchen People, plus a small table to eat at. The sense of space in the kitchen is increased with the new colours offering a light and airy feel. The project cost under £25,000.

sussex-kitchen-before

The brief was to renovate the dark and cramped galley kitchen into a bright and airy space. Accessible storage was an essential

traditional-kitchen-old-beams

The client opted for a soothing mix of sage green and porcelain to bring the outside in from the garden. A comfortable mix of old and new has been created by contrasting traditional-style in-frame Shaker doors with sleek polished lagoon Silestone worktops for ample workspace.

traditiona-kitchen-pull-out-pantry

A porcelain shade has been chosen for the pull-out pantry, offering contrast the sage green base units

traditional-kitchen-three-shelf-drawer

The inclusion of pull-out base units creates storage space within easy reach

traditional-kitchen-drawer-organiser

Large dovetail drawers with built-in dividers keeps cutlery organised and kitchen worktops clutter-free

traditional-kitchen-mirrored-shelf

Mirrored glass features in the open shelving unit to reflect light, while LED under-cabinet lighting provides illumination to the worktops below

traditiona;-kitchen-corner-unit

Accessible storage was a key part of the brief, so a Le Mans corner system offers a place for pots and pans

Sponsors