Lola and Mike dug down into their existing basement and knocked down internal walls, turning three rooms into one large open-plan space. This created a bright kitchen-living-diner with a separate utility, as well as a detached garage which links to the main house using a glazed extension.

Having lived in the house for a while, they were able to work out how to make the space work best for them, and they worked with Whitebox Architects to draw up the final plans. Neutral kitchens may be timeless, but as a textile designer with a passion for colour, Lola knew she wanted something brighter and bolder for her new space.

Project Notes

The owners: Lola Swift, a textile designer and boutique owner, lives here with her husband, Mike, a management consultant, their children, Lexy, 15; Clara Bella, 12; and Alfie, seven; plus Jessie, the Labradoodle

The property: A six-bedroom semi-detached Edwardian house in Bath

Total project cost: £94,500

colourful living area

Lola wanted a Shaker-style kitchen that would fit the space perfectly, so called on the services of bespoke kitchen designer Tim Doe. The units were then hand painted, bringing a splash of colour into the room and stopping them from looking too new. The tap is from Blanco. The vintage glass pendants were bought in Amsterdam; for similar, try Curiosa & Curiosa. For similar bar stools, try Elm Home & Garden

blue kitchen and windows

The couple wanted the new space to flow out into the garden, so chose two sets of patio doors from Town & Country Joinery in Norfolk. The chairs are from Sofa Workshop and allow you to soak in the outside views

patterned tiles and shelves

The couple chose these beautiful patterned tiles from Fired Earth to add even more colour

bright dining space

The dining table sits beneath a glazed extension, allowing plenty of light to flood in. The table and chairs are vintage; for similar, try Ebay. For similar wooden flooring, try Havwoods

red oven in kitchen

As well as the blue kitchen units, Lola chose a bright red oven, from Falcon. The large larder cupboards either side of the chimney were the only thing Lola liked about the old kitchen so she asked joiner Tim to recreate them

kitchen pin board

Lola used a peg-board to create a feature wall in the living area. For a similar sideboard, try Ebay, and to create a distressed paint effect, try Annie Sloan

Sponsors